English version

Milé studentky, milí studenti,

přestože jsou prázdniny v plném proudu a všichni se snažíme zrekreovat a nabrat síly do dalšího akademického roku, koronavirová nákaza na září, zdá se, nečeká. Vedení univerzity proto vyzývá k obezřetnosti a osobní zodpovědnosti, abychom si univerzitní i běžný život mohli užívat i nadále bez nepříjemností. Přečtěte si celý text výzvy včetně slova rektora Martina Procházky. Mezi dalšími novinkami z univerzitního světa najdete také dvě soutěže, jejichž uzávěrka se rychle blíží – proto čtení newsletteru určitě dlouho neodkládejte.

Servisní týden CVT 8.–12. srpna: výpadky sítě a webů UP

Pravidelná údržba univerzitních počítačových sítí je nezbytná. Centrum výpočetní techniky proto chystá během méně vytíženého prázdninového období tradiční servisní týden. Uskuteční se ve dnech 8.–12. srpna. Prosíme vás o trpělivost, neboť v tomto termínu bude docházet k průběžným výpadkům všech služeb, zejména webových stránek a přihlášení do informačních systémů UP a dalších zdrojů. Podrobný harmonogram najdete v této zprávě.

Nový předmět: Dějiny Ukrajiny (od Kyjevské Rusi po současnost)

Zajímají vás historické souvislosti současného konfliktu? Je tvůrcem moderní Ukrajiny skutečně V. I. Lenin, jak tvrdí prezident Putin, nebo je to všechno složitější? Jak se na Krymu ocitli Tataři? Kde se vzali kozáčtí vůdci Chmelnický a Mazepa a kdo to byli Petljura, Machno, Konovalec nebo Bandera? Spousta otázek, na něž během zimního semestru přinese odpovědi nový předmět katedry historie FF Dějiny Ukrajiny (od Kyjevské Rusi po současnost). Podrobný program, rozvrh i možnost zápisu se skrývají ve STAGu pod kódem KHI/KD20A.

Soutěž k oslavám výročí Centra podpory studentů se specifickými potřebami

Centrum podpory studentů se specifickými potřebami pomáhá téměř 400 studentům z celé univerzity – snaží se zvýšit jejich studijní komfort a zmírnit případné obtíže při studiu. Letos slaví 10. narozeniny ve své současné podobě, proto vás zveme na oslavy, které se plánují na 6. a 7. října. Připojte se k nim ale už teď – tak, že se zúčastníte soutěže Jak rozmanitá je inkluzivní Univerzita Palackého?, v níž kreativně zpracujete své zkušenosti s inkluzí. Inspiraci i další informace najdete na stránkách centra. Deadline už je na obzoru – tvořit a posílat můžete do 15. srpna.

Zachyťte ve fotosoutěži reálná i myšlenková setkání 

Rozhlížejte se pozorně a zkuste ulovit místa či momenty, kde se setkávají reálné či myšlenkové „bubliny“. Do fotosoutěže Olomouc v bublinách, kterou pořádá město Olomouc ve spolupráci s Udržitelnou univerzitou a centrem ekologických aktivit Sluňákov, se mohou zapojit občané Olomouce starší 15 let. Soutěží se ve dvou kategoriích: Kde příroda potkává člověka a Bubliny, ve kterých žijeme. Do první budou zařazeny fotografie zobrazující kontrast či prolínání přírody a civilizace, do druhé pak fotky zachycující setkání lidí z různých společenských skupin či lidí s různými názory. Čas máte do 15. září, podrobnosti jsou zde.

Call for papers: Interdisciplinární doktorandská konference

Využíváte ve svém doktorandském výzkumu interdisciplinární metody? Vnímáte u svého tématu interdisciplinární potenciál, který zatím nebyl rozvinut, nebo jste naopak přesvědčeni, že by interdisciplinární přístup nebyl pro váš vědecký či badatelský zájem prospěšný? Jestli ano, využijte prodlouženého termínu registrací a přihlaste do 10. října svůj příspěvek na doktorandskou konferenci Univerzity Palackého, která proběhne 24.–25. listopadu 2022. Podrobnosti a přihlášku najdete také v letáku.

Víte, že...

Pro nejaktuálnější informace nezapomeňte sledovat
naše webové stránky a profily na sociálních sítích.