English version

Milé studentky, milí studenti,

rádi bychom vás – především pokud náš univerzitní zpravodaj čtete dnes poprvé – přivítali v novém akademickém roce. Ten začíná opravdu pestře, o čemž svědčí i toto vydání newsletteru. Přejeme proto příjemné čtení a připomínáme také univerzitní kalendář, kam každým dnem přibývají další pozoruhodné akce.

Upravená otevírací doba menz a bister FreshUP

Než se semestr rozjede na plné obrátky, bude do 18. září upravena otevírací doba a nabídka menz a bister FreshUP. Podrobnosti a také standardní otevírací dobu, platnou od 19. září, najdete na webu SKM.

Vyhlášení doplňovacích voleb do AS UP na PF UP

Na právnické fakultě budou členové akademické obce začátkem října v rámci doplňovacích voleb vybírat studentského senátora do Akademického senátu Univerzity Palackého na funkční období 2020–2023. Návrhy kandidátů mohou členové akademické obce podávat od pondělí 12. do čtvrtka 22. září prostřednictvím tohoto formuláře. Podrobnější informaci naleznete v nadcházejících dnech na webu fakulty.

MEET UP: den, kdy vám univerzita představí Olomouc – univerzitní město

Ať už jste v Olomouci noví, nebo tu znáte každý kout, zastavte se v úterý 20. září 2022 na MEET UPu v úchvatném prostředí parkánu a nádvoří Konviktu – Uměleckého centra Univerzity Palackého. Čeká vás odpolední a večerní program složený z koncertů, filmových projekcí, workshopů a prezentací. Jeden den, kdy se seznámíte s univerzitními a studentskými spolky, jeden den, kdy oslavíte start akademického roku. Vystoupí Annet X, Zooblasters, The Middle of the Sandwich, Manu Destra a další. Vstupné se neplatí, ale úplně bez peněz nechoďte – chybět totiž nebude ani pestrá gastro zóna.

Zároveň ještě hledáme několik dobrovolníků z řad studentů, kteří by nám pomohli s přípravou a organizací akce. Finanční odměna jistá! Máte-li zájem, pište na akce@upol.cz.

Akademické dožínky připomenou Mendelovu stopu v Olomouci

Už jste navštívili univerzitní kampus v Holici? Vydejte se tam ve čtvrtek 15. září, neboť tamní areál od 14 hodin ožije již druhými akademickými dožínkami, které letos připomenou 200. výročí narození J. G. Mendela. Otec genetiky totiž na olomoucké, tehdy C. k. Františkově univerzitě v letech 1840–1843 studoval. V budově 47 a na prostranství před ní vás čekají přednášky, slavnostní sázení stromu, prohlídka zemědělské techniky nebo hrachové občerstvení – více v programu.

J. G. Mendela navíc následující středu – 21. září od 13 hodin v Holici – připomene přednáška prof. Jiřího Frimla, který se zabývá rostlinnou fyziologií a je jedním z nejcitovanějších českých vědců. 

Americké centrum se představí studentům i veřejnosti

První týden semestru se na půdě UP slavnostně otevírá Americké centrum. Stane se místem setkávání českých a amerických odborníků a oknem do amerického umění a kultury; celoroční program nabídne nejen přednášky či výstavy, ale také pomoc s angličtinou, informace o možnostech studia v USA nebo 3D tiskárnu pro veřejnost. Studenti se mohou se službami centra seznámit ve středu 21. září od 9 do 13 hodin, od 17:30 se potom koná první veřejná beseda, a to o americké divočině. Centrum se také představí o den dříve v rámci MEET UPu na nádvoří Konviktu.

Knihovna FZV nově v prostorách Knihovny LF

Od 12. září jsou knihovní fondy Knihovny fakulty zdravotnických věd a Knihovny lékařské fakulty umístěny na jednom místě. Studenti i akademici obou zmíněných fakult tak mají veškeré knihovnické služby k dispozici u jednoho pultu, a to ve stávající půjčovně Knihovny LF. Díky provedeným prostorovým změnám se studenti mohou těšit také na větší počet studijních míst. Podrobnosti o novinkách najdete na webu Knihovny UP.

Nový předmět pro podnikavější a kreativnější život

Chcete umět lépe prodat to, co jste se na UP naučili? Přistupovat k řešení problémů kreativně, dotahovat projekty do konce a vydělávat si tím, co vás baví? Pak si rychle zapište předmět Výchova k podnikavosti, v němž projdete tréninkem podnikatelských dovedností v jakémkoliv oboru, a to s využitím mezinárodního, léty a úspěchy ověřeného programu. Také si zlepšíte komunikační a prezentační dovednosti nebo získáte tipy od praktiků. Prohlédněte si sylabus a pak si předmět zapište ve STAGu přes zkratku KČJ/VPI1@.

Získejte volný vstup na podzimní Floru

Coby tradiční partner výstav Flora Olomouc pro vás máme volné vstupenky na letošní podzimní etapu, která se uskuteční ve dnech 29. září – 2. října v areálu olomouckého výstaviště. Stačí nám do úterý 13. září napsat na soutez@upol.cz, jakou významnou postavu připomíná letošní hlavní expozice v pavilonu A, a máte šanci získat volnou vstupenku. Své místo v programu má třeba oblíbené Dýňodlabání nebo soutěžní klání o nejlepší marmeládu Flora džem.

Víte, že...

Pro nejaktuálnější informace nezapomeňte sledovat
naše webové stránky a profily na sociálních sítích.