English version

Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci,

 

do prvního jarního dne nezbývá už ani měsíc, čehož si už pomalu všímá i příroda nejen v univerzitní botanické zahradě – známky jara můžete hledat všude okolo, třeba při procházce Bezručovými sady s univerzitními budovami nad hlavou. Mezitím se můžete podívat, jak jsme během uplynulého Akademického týdne UP zahájili nový semestr a připomenuli si poválečné obnovení naší univerzity a také výročí 450 let od jejího založení. Fotky z uplynulých akcí najdete na webu 450.upol.cz, stejně jako kalendář těch následujících.

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení (15. února) se projednávala novela zákona o VŠ či fungování spisové služby. Na říjen se chystá celorepublikové slavnostní zahájení akademického roku v Olomouci. Přečtěte si celý souhrn (nově po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Nadační fond vyhlašuje výzvu k podpoře studentských projektů

Naídněte svým studentům, aby využili příležitost k rozvoji a vzdělávání a finanční podporu pro vědecko-výzkumné nebo umělecko-tvůrčí projekty. Nadační fond UP podporuje umělce, kreativce, badatele a inovátory z řad studentů magisterských a doktorských programů UP. Informace k aktuální výzvě NF UP, která je otevřená do 31. března, jsou na webu fondu nebo v článku Žurnálu UP. Ve čtvrtek 23. února v 15:00 proběhne také on-line seminář pro zájemce, odkaz na Zoom bude včas na Facebooku.  

Bezplatné registrace do výzvy Do práce na kole čekají na 100 nejrychlejších zaměstnanců 

Celý květen na kole, koloběžce, pěšky nebo poklusem – tedy udržitelně a aktivně. Přihlaste se do výzvy Do práce na kole a podpořte vlastní kondici i rozvoj infrastruktury pro cyklisty i pěší. Díky Udržitelné univerzitě bude mít i letos prvních sto zájemců z řad zaměstnanců registraci zdarma. Využijte příležitosti namotivovat sebe a svůj tým kolegů a kolegyň k pravidelnému pohybu a u toho soutěžte o zajímavé ceny nejen v univerzitním souboji. Kompletní informace najdete v tomto článku.

Nový benefit: levnější vstupenky do Moravského divadla Olomouc 

Činohra, balet, opera i opereta – tak široký je repertoár Moravského divadla Olomouc. Na vybraná představení teď můžete vyrazit s 30% slevou. Nabídku na každý měsíc najdete na webu benefitů. Vstupenky lze zakoupit v pokladně divadla, pro uplatnění zvýhodněné nabídky je třeba se prokázat QR kódem uvedeným v nabídkovém listě či průkazem zaměstnance UP. Lze platit volnočasovými poukázkami a kartami Sodexo.

PŘEDNÁŠKY A KURZY

Jak vyjet do USA díky Fulbrightovu stipendiu? 

Chtěli byste jet do USA na studijní nebo výzkumný pobyt? Fulbrightovo stipendium každý rok pomůže asi 40 Čechům pokrýt životní náklady, letenky a další nezbytnosti pro 3–10měsíční život v Americe. Informace a tipy pro podání žádosti se dozvíte na přednášce / informační schůzce, kterou ve středu 8. března od 16:15 pořádá pro všechny studenty a zaměstnance UP fakulta tělesné kultury. Proběhne v aule děkanátu FTK UP (tř. Míru 117, místnost NA 4.20). Více zde.

Poznejte čínský jazyk a kulturu 

Vyberte si v letním semestru z kurzů čínštiny nebo zkuste práci se štětcem a inkoustem v hodinách čínské kaligrafie. Pro studenty a zaměstnance UP jsou tyto kurzy zdarma. Podrobnosti a možnost registrace najdete na webu Konfuciova institutu UP.

DOBROVOLNICTVÍ

Olomoucký půlmaraton z jiné perspektivy 

Již po třinácté se bude 17. června v Olomouci konat Mattoni 1/2Maraton, který s sebou přinese i jedinečnou sportovní atmosféru. To ale není možné bez každoroční pomoci nepostradatelných dobrovolníků. Je to ojedinělá příležitost, jak si vychutnat tuto akci z první řady a prožít pěkné pozdní odpoledne v prostředí úžasných lidí. Hlavní závod je dlouhý 21,0975 km, lidí je tedy potřeba opravdu dost! Jako dobrovolníci se hlaste na tomas.holada.olma@gmail.com; bližší informace o závodě, jehož součástí je i Běh o pohár rektora UP, najdete zde.

Pomozte uspořádat filmový festival Jeden svět 

Jak se dělá filmový festival? Přihlaste se jako dobrovolníci na festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který v Olomouci proběhne od 27. března do 1. dubna. Poznáte nové lidi se společným zájmem, budete důležitým prvkem při pořádání filmových projekcí, různých akcí a koncertů, u některých oborů je také možné nechat zapsat práci na festivalu jako splnění praxe. Přihlásit se můžete na e-mailu staff@jedensvetolomouc.cz nebo telefonu 739 461 560, další informace najdete na webu nebo Facebooku.

NOVÉ NORMY

Zřízení orgánů a bezpečnostních rolí v souvislosti se zajištěním kybernetické bezpečnosti na UP

Nová norma Zřízení orgánů a bezpečnostních rolí v souvislosti se zajištěním kybernetické bezpečnosti na UP, účinná od 27. února 2023, upravuje naplnění povinností, které UP ukládá zákon o kybernetické bezpečnosti a které souvisí se systémem řízení bezpečnosti na UP. Zároveň ustanovuje výbor Kybernetické bezpečnosti a další bezpečnostní role (manažer, auditor, garant aktiv) a jejich práva a povinnosti.

Úplně všechny normy UP včetně těch neúčinných, rozdělené po součástech UP, s možností filtrace a vyhledávání v nich naleznou studenti a zaměstnanci UP po přihlášení na files.upol.cz.

SOUTĚŽE

Vyhrajte lístky do kina

Ve spolupráci s portálem csfd.cz jsme pro vás připravili rychlou soutěž o volné vstupenky do multikina CineStar. Napište nám do pátku 24. února na soutez@upol.cz správnou odpověď na soutěžní otázku a jedna ze vstupenek může být vaše! Soutěžní otázka zní: Jak se jmenuje průvodce po zajímavostech Univerzity Palackého, v němž najdete například doporučení na návštěvu botanické zahrady, kaple, vyhlídky nebo Muzea anatomie? 

POZVÁNKY

Stáhněte si speciál Hospodského kvízu ke 450 letům univerzity

Utekl vám Hospodský kvíz – Speciál k 450. výročí univerzity během Akademického týdne v Jazz Tibet Clubu? Nevěšte hlavy! Interaktivní vědomostní kvíz si můžete bezplatně zahrát s přáteli nebo kolegy až do 13. března. V pěti kolech na vás čeká 56 otázek nejen na téma univerzity a Olomouce, hudební i obrázková poznávačka a hlavně minimálně dvě hodiny zábavy. Kvíz lze spustit na počítači, mobilu či v chytré televizi. Odkaz ke stažení kvízu i nezbytné heslo najdete na webu 450.upol.cz

VÍTE, ŽE...

...fotky z plesu jsou na webu ples.upol.cz a na Facebooku?

Sledujte také weby a sociální sítě!