English version

Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci,

dva týdny utekly jako voda a je tu zase další Newsletter UP. Aby ne – stihli jsme během té doby dva státní svátky, univerzitní sportovní den nebo Olomoucký majáles UP spojený s oslavami 20 let ČR v EU. Už tento pátek se pak několik univerzitních míst zapojí do Olomoucké muzejní noci. Mezitím si přečtěte, co jsme pro vás připravili, nechybí ani kulturně zaměřená soutěž. 

CO SE DĚJE NA UP

Nominujte dobrovolníky do soutěže o cenu rektora

Dělat něco pro druhé nad rámec svých povinností a věnovat svůj volný čas i energii pro zlepšení světa kolem nás není úplně samozřejmé. Ale bez dobrovolníků by spousta služeb, akcí i organizací mohla fungovat jen stěží. Univerzita proto klade na dobrovolnictví velký důraz a podporuje ho i každoročním vyhlášením soutěže o Cenu rektora pro dobrovolníky z řad studentů, absolventů a pracovníků Univerzity Palackého. Nominovat svého oblíbeného dobrovolníka můžete do 31. srpna prostřednictvím tohoto formuláře.

Literární soutěž zná vítěze a vítězky

Již potřicáté studující přihlásili své texty do univerzitní literární soutěže vyhlášené rektorem. Porota, ve které usedli literární expertka Jana Vrajová, básník a laureát Magnesie Litery Radek Malý a spisovatel a scenárista Michal Sýkora, hodnotila 123 příspěvků od 116 posluchačů a posluchaček ze všech fakult UP. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo 6. května na Olomouckém majálesu UP, zveřejněny jsou zde. Vítězné texty lze přečíst na webu spisovatele.upol.cz a v dalším vydání tištěného Žurnálu. Další ročník soutěže by měl být vyhlášen v lednu 2025. Sledujte FB skupinu soutěže.

Hlasujte pro UP v Cenách Olomouckého kraje za životní prostředí 

Univerzita Palackého, její oddělení pro udržitelný rozvoj čili Udržitelná univerzita a studentský spolek Udržitelný Palacký jsou nominováni na Cenu veřejnosti Olomouckého kraje za přínos v oblasti životního prostředí, konkrétně v kategorii Cena za významný počin v separaci a recyklaci odpadů. Hlasovat pro ni můžete do 27. května na webu (hlas je nutné potvrdit v e-mailu). Více si můžete přečíst v článku.

Nové číslo newsletteru Oddělení strategie a kvality UP

Jedním z klíčových pilířů činnosti naší univerzity je neustálé posilování a zlepšování kvality vzdělávání a výzkumu. Aktuální zprávy si můžete přečíst v novém vydání newsletteru Oddělení strategie a kvality UP. Přináší informace o rozvojových a dotačních programech MŠMT ČR nebo udržitelném rozvoji. Tématem čísla je mezinárodní hodnocení vysokých škol z pohledu zaměstnanců a doktorských studentů.

Nezapomeňte, že všichni studenti i zaměstnanci UP mají možnost využít online formulář pro podávání připomínek, podnětů či nápadů směrem k oddělení. Na jeho webových stránkách byl zveřejněn ještě nový formulář, prostřednictvím kterého můžete zaslat zpětnou vazbu k činnosti akademických orgánů.

PRŮZKUMY

Je pravda, že šaty dělají člověka? 

Ovlivňuje výběr našeho oděvu to, kým jsme? Můžeme na základě oděvu posoudit povahu člověka? Na tyto otázky a řadu dalších se snaží nalézt odpověď výzkum na katedře psychologie FF UP. Pomozte zjistit, jak to opravdu je! Pokud jste žena české národnosti ve věku od 21 do 60 let, zapojte se do výzkumu. Pokud ne, mrkněte na web Oblékám se, tedy jsem a řekněte o něm potenciálním respondentkám ve svém okolí.

KURZY A BESEDY

Online workshop: Buďte oporou svým blízkým či kolegům

Na úterý 21. května 2024 od 16:00 do 18:00 připravilo Centrum podpory studentů se specifickými potřebami UP online workshop Jak být oporou?. Kurz, který zaštiťuje spolek Nevypusť duši, nabídne interaktivní ukázky varovných signálů duševních obtíží, poradí, jak komunikovat s blízkým nebo kolegou, kterému není dobře, či jak se zorientovat v síti odborné pomoci a jak některé druhy pomoci fungují. Přihlaste se do pondělí 20. května ve formuláři.

Element Talks o grafickém designu a brandingu

Grafický design a branding nás doslova obklopují na každém kroku a budou i tématem dalšího setkání Element Talks ve středu 29. května od 18 hodin v Element Coworkingu. Jaká je cesta k realizaci úspěšného brandu a co všechno ovlivňuje tvorbu grafického designu? S grafickými designéry a kreativci Radoslavem Dostálem a Matějem Doleželem projdeme značkovým rychlokurzem, kde se od samotného zadání, přes cenotvorbu, právní ochranu a komunikaci značky, dostaneme až k výslednému brandu. Beseda se ponese v praktickém duchu a hosté představí klasické i experimentální projekty z komerční nebo kulturní sféry. Počet míst je omezen, nezapomeňte se registrovat.

POZVÁNKY

Kde najít vědecké pracoviště pro výzkumnou spolupráci nebo zahraničního školitele?

Mapa vědeckých pracovišť a expertních skupin, které je možné jednoduše kontaktovat a využít jejich odbornost a infrastrukturu pro svůj výzkum. Databáze vedoucích, konzultantů, konzultantek, oponentů a oponentek disertačních prací, kteří jsou ochotni pomoci doktorandkám a doktorandům se startem jejich vědecké kariéry. To jsou jen dva z výstupů projektu Aurora Research and Innovation for Societal Impact (Aurora RI), s nimiž se můžete seznámit v článku a hlavně na prakticky orientované závěrečné konferenci, která se bude konat 13. září v Olomouci.

Návod na prázdninovou dovolenou v Olomouci s ubytováním na UP

Vy sami už krásy Olomouce asi znáte, ale bezpochyby máte dost známých, o nichž se to tak úplně říct nedá. Pozvěte je sem na prázdniny! Máme pro ně nejen čerstvě aktualizovaného průvodce po turistických zajímavostech UP – Unit(r)ips, ale také nabídku výhodného ubytování na kolejích už od 330 Kč za noc. Kromě toho je k dispozici kuchyňka, posilovna nebo sportovní vybavení. Kompletní informace včetně ceníku jsou dostupné na webu skm.upol.cz/leto

Welcome Office a studenti programu Euroculture představují kouzla Olomouce a UP

Každý týden vás Welcome Office a studenti programu Euroculture zvou ke sledování videí, která odhalují skryté poklady tohoto města – od historického univerzitního kampusu přes rušné sportovní areály až po klidné botanické zahrady. Zahraniční studenti, nadšení prozkoumáváním nových kultur a prostředí, vytvářejí inspirativní videa, která ukazují nejen krásu města a univerzity, ale také jejich bohatou historii a živou atmosféru. Sledujte sociální sítě Welcome Office (FB | IG) a každý týden objevte, proč je Olomouc tak neodolatelná destinace pro studium a život!

3+1 vstupenka zdarma na Festival filharmonie

Využijte exkluzivní nabídku pro pracující na UP! Multižánrový open air Festival filharmonie se po své loňské premiéře na Andrově stadionu vydává vstříc dalšímu ročníku. Fotbalový klub SK Sigma Olomouc ve spolupráci s partnerem univerzity Moravskou filharmonií Olomouc opět představí 65členný orchestr MFO v jeho plné velikosti a síle s předními interprety svých žánrů naší české hudební scény. Návod, jak slevu využít a získat 3+1 vstupenku zdarma, najdete v tomto PDF.

NOVÉ NORMY

  • Řád vysokoškolské koleje UP – novela č. 3
    Tato novela vnitřní normy UP, účinná od 3. května 2024, je určena zejména pro studenty UP, dále pro zaměstnance UP. Novelou dochází ke zjednodušení Smlouvy o ubytování, jejího upravení v souvislosti s elektronickým podpisem této smlouvy; byly odstraněny některé povinnosti ubytovaných, které byly přeneseny pro přehlednost a ucelenost do Domovního řádu a dále došlo k úpravě způsobů vypovězení smlouvy.

  • Vnitřní mzdový předpis UP – novela č. 4

    Tato novela vnitřního předpisu UP, účinná od 13. května 2024, se dotýká akademických a vědeckých pracovníků UP. Ruší škály mzdových tarifů a zavádí se tarif v pěti třídách se stejnou výší pro danou třídu.

     

     

  • Cestovní náhrady 

    Tato vnitřní norma UP, účinná od 1. června 2024, se týká všech zaměstnanců a dalších osob, kteří jezdí na pracovní cesty. Upravuje se ohledně nového elektronického systému CP – zcela digitální (bez nutnosti tisknout), stravné i další náhrady se upravují na výši dle vyhlášky MPSV, odstraňuje formulační nepřesnosti; adaptace na novou právní úpravu.

    Úplně všechny normy UP včetně těch neúčinných, rozdělené po součástech UP, s možností filtrace a vyhledávání v nich naleznou studenti a zaměstnanci UP po přihlášení na files.upol.cz.

SOUTĚŽ

Vyrazte s UP do Moravského divadla 

Minulý týden jste během Olomouckého majálesu UP mohli být svědky večerního překvapení, jímž bylo vystoupení pěvců Moravského divadla Olomouc na nádvoří a v oknech Zbrojnice. Díky partnerství s MDO pro vás dnes máme soutěž o voucher na volný vstup na libovolné představení z repertoáru Moravského divadla Olomouc. Stačí, když nám do 22. května napíšete na soutez@upol.cz odpověď a usměje se na vás štěstí při losování. Soutěžní otázka: Jak jsou v prostorách univerzity označena „Family friendly“ místa, kde rodiče s dětmi najdou zázemí, přebalovací pult, mikrovlnku nebo dětský koutek?

VÍTE, ŽE...

 

Sledujte také weby a sociální sítě!