Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci,

už jen dva newslettery a jsou tu prázdniny. Do té doby se toho ale ještě dá spousta stihnout – pozveme vás proto na besedu pana rektora s válečnou reportérkou Petrou Procházkovou, do divadla nebo na olomoucký půlmaraton. Přinášíme také první vlaštovku z hnízda upravených letních provozních dob, která se týká menz a bister FreshUP. Jak bude v létě otevřeno v Knihovně UP, Skriptárně, UPointu a na dalších univerzitních místech, vám dáme vědět v příštích vydáních Newsletteru UP.

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení (22. května) se hovořilo o zajišťování bezpečnosti na UP nebo o nové normě o sociálním fondu. Rektor Martin Procházka se stal prezidentem evropské univerzitní sítě Aurora, UP má novou pověřenkyni pro ochranu osobních údajů. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Last call: Průzkum THE o mezioborovém vědeckém výzkumu 

Už jen do pátku 31. května můžete vyplňovat dotazník na téma Interdisciplinary Science Research, za nímž stojí společnost Times Higher Education (THE), která vydává jeden z nejuznávanějších globálních žebříčků vysokých škol. Jeho cílem je zmapovat téma mezioborového výzkumu mezi akademickými a vědeckými pracovníky. Dotazy se týkají například podpory interdisciplinárního vědeckého výzkumu ze strany domovské instituce či názoru na nejlepší instituce v této oblasti. Vyplnění dotazníku by nemělo zabrat více než 5 minut.

V úterý 11. června nepoteče v areálu Envelopa voda. Zavře i menza

V úterý 11. června bude od 8:00 do 17:00 přerušena dodávka vody v celém areálu Envelopa. Voda nepoteče na kolejích Generála Svobody, J. L. Fischera, B. Václavka, 17. listopadu a Šmeralova. Mimo provoz bude také hlavní menza a FreshUPy v budově právnické, přírodovědecké a pedagogické fakulty.

Letní provoz menz a bister FreshUP

Už od 13. června bude hlavní menza zavírat ve 14:30. Od začátku července až do začátku zimního semestru pak budou mít menzy včetně bister FreshUP různě upravenou provozní dobu. První červencový týden bude všude zavřeno, od druhého červencového týdne bude většina menz a bister fungovat v běžném či zkráceném režimu. Menza Neředín znovu otevře 2. září. Podrobný rozpis najdete na webu SKM.

Co je nového na kolejích a v menzách UP?

Změny otevíracích dob menz či bister, odstávky vody, elektřiny či tepla, bezpečnostní informace, změny na recepcích, informace o ubytování na kolejích přes prázdniny nebo novinky v sortimentu menz vám neutečou, když budete sledovat kanály Správy kolejí a menz UP ( ⧉ web | [°] IG SKM | FB SKM). O aktuálních novinkách na kolejích pravidelně informuje také Kolejní rada UP ( ⧉ web  | [°] IG |  FB).

Informace k preventivní přítomnosti policie na UP 

V souvislosti s děním v posledních měsících a v komunikaci s univerzitou policie průběžně posiluje dohled na dění na UP, stejně jako na dalších místech hromadného výskytu osob. Nebuďte proto zaskočeni, pokud se v budovách univerzity budou pohybovat ozbrojení příslušníci policie, jedná se o prevenci. V případě nejistoty není problém se příslušníků zeptat, zda jde o prevenci, nebo se něco děje. Vedení univerzity zároveň s policií upřesnilo podmínky kontrolních návštěv příslušníků s dlouhými zbraněmi, kdy o své plánované preventivní přítomnosti na UP budou předem informovat vedení fakult a vysokoškolského ústavu (děkan/ředitel a tajemník), další součásti prostřednictvím Bezpečnostního oddělení RUP.

POZVÁNKY

Procházka s… Petrou Procházkovou

Druhým hostem univerzitního cyklu „debatních procházek“, jejichž hostitelem je rektor UP Martin Procházka, bude novinářka, válečná reportérka a redaktorka Deníku N Petra Procházková. Mluvit bude o Putinovi, který ji vyhnal z Ruska, a o chybách, které válečný zpravodaj udělá jen jednou. Beseda proběhne v úterý 4. června od 16 hodin v aule Pedagogické fakulty UP. Vstup je zdarma, z kapacitních důvodů je ale nutná registrace ve formuláři. Více si můžete přečíst v článku Žurnálu UP.

30% sleva na vše v Moravském divadle v červnu

Díky top partnerství s Moravským divadlem Olomouc můžete v červnu uplatnit výjimečnou slevu 30 % na všechna představení včetně festivalových. Do 14. června se hraje v divadle a od 16. června ve Smetanových sadech na festivalu Moravské divadelní léto. Podrobnosti najdete na webu benefitů UP.

Využijte možnost volit do Evropského parlamentu (i s voličským průkazem)

Nezapomeňte využít svého občanského práva! Volby do Evropského parlamentu se v Česku konají 7. a 8. června 2024. Pokud budete ve dny voleb mimo své trvalé bydliště, můžete si ještě teď zdarma zřídit voličský průkaz. Můžete o něj požádat osobně u obecního úřadu trvalého bydliště, a to nejpozději do 5. června 2024 do 16:00 hodin. Pokud o voličský průkaz budete žádat písemně (poštou), musíte svoji žádost doručit (ne odeslat!) obecnímu úřadu nejpozději do 31. května 2024 do 16:00 hodin. Písemná žádost musí být opatřena úředně ověřeným podpisem voliče. Nejrychlejší a nejlevnější cesta je ale online přes Portál občana a datovou schránku (taky do 31. května, 16:00).

SOUTĚŽ

Rozběhněte se s univerzitou 

Mattoni Olomouc Running festival 2024 se pomalu blíží a my pro vás máme soutěž o volnou registraci na hlavní závod (půlmaraton) nebo na tzv. 2run (10+11 km)! Jako dlouholetý partner této největší běžecké události na Moravě vám také přinášíme možnost zaregistrovat se navíc do Běhu o pohár rektora, který si odnesou nejrychlejší běžci z řád našich studentek/studentů a zaměstnankyň/zaměstnanců. A pokud zrovna neběžíte, můžete se zapojit do organizace akce jako dobrovolníci. A nyní už k soutěži – Která žena získala Pohár rektora v loňském roce? Aby se vám lépe hledalo, napovíme, že mužským vítězem byl toho roku Jan Vácha. Odpovědi zasílejte na e-mail soutez@upol.cz do 4. června a nezapomeňte uvést, zda máte zájem o hlavní závod, nebo o registraci na 2run.

VÍTE, ŽE...

 

Sledujte také weby a sociální sítě!