Milé studentky, milí studenti,

polovina června, to je doba, kdy se červenají jahody a třešně a v olomouckém rozáriu i na univerzitních parkánových zahradách kvetou růže nejrůznějších barev a druhů. A podobně pestrý je proto i náš newsletter. V něm tentokrát zjistíte, jak bude na různých univerzitních místech otevřeno o prázdninách, seznámíme vás s novými ambasadory udržitelnosti a nabídneme možnost vzdělávání v zahraničí. Dozvíte se také o nové celouniverzitní soutěži.

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení (5. června) se hovořilo o nové pozici popularizátora či popularizátorky vědy na UP. Z 39 kandidátů na proslovitele letošní Fischerovské přednášky vybrala komise k oslovení Timothyho Snydera, Jiřího Grygara a Tomáše Sedláčka. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Nová soutěž o nejlepšího vyučujícího či vyučující na UP

Letos poprvé můžete vedle klasických evaluací výuky nominovat svého nejoblíbenějšího vyučujícího či vyučující do nové soutěže Teaching Awards UP. Až do konce října najdete na webu evaluací dlaždici Ocenění vyučujícího, kde do formuláře uvedete jedno jediné jméno. Pedagogové s nejvyšším počtem nominací pak postoupí do dalšího kola soutěže, ve finále mají možnost získat finanční odměnu 20 000 Kč. Více se o soutěži dozvíte v článku Žurnálu UP.

Bezpečnostní kamery na kolejích 17. listopadu

Pokrytí vybraných prostor bezpečnostními kamerami zavádí Správa kolejí a menz UP na koleji 17. listopadu. Jedná se o jedno z opatření, která zvýší bezpečnost ubytovaných a pomohou zabránit volnému pohybu cizích osob v budově kolejí. Instalace kamer proběhla v souladu s platnými požadavky na umístění a provoz kamerového sytému se záznamem, a to s maximálním ohledem na ubytované studující. Kamery budou zprovozněny 14. června. Více na webu SKM.

Seznamte se: Ambasadoři udržitelnosti na fakultách

Šířit principy udržitelnosti na jednotlivých fakultách UP pomáhá od letošního dubna osm ambasadorů udržitelného rozvoje. Jsou nejen spojkou mezi centrálním referátem udržitelného rozvoje UP (čili Udržitelnou univerzitou), ale také kontaktními osobami, na které se můžete obrátit ohledně čehokoliv, co se týká udržitelného rozvoje. Více o jejich práci i kontakty na ně najdete v aktuálním článku a na webu Udržitelné univerzity.

Staňte se členem Klubu absolventů UP

Tušíte, kolik absolventů loni vypustila naše univerzita do světa? 4 547 – a na všechny čeká Klub absolventů UP. Pokud tedy právě dokončujete studium nebo se k tomu brzy chystáte, nezapomeňte si potom vyplnit přihlášku. Pokud už se nějakým diplomem z UP pyšníte – a to včetně bakalářského! – přihlaste se rovnou. Nejenže získáte pěknou kartičku, ale také spoustu na ni vázaných benefitů, slev a výhod, možnost půjčovat si nadále knihy v univerzitní knihovně nebo přednostní pozvánky na akce (nejen) pro absolventy. Online registrace je možná na absolventském webu.

FZV UP nabízí k prodeji kancelářský a školní nábytek

V souvislosti s blížící se rekonstrukcí budovy na tř. Svobody 8 nabízí Fakulta zdravotnických věd UP k prodeji množství různého školního a kancelářského nábytku. Odkoupit si jej můžete pro svou vlastní potřebu už od jednoho kusu. V nabídce je například 160 textilních židlí, 3 pohovky, různé skříně, 42 kancelářských křesel nebo 3 kuchyňské linky. Osobní prohlídky s odkupem budou probíhat hromadně v určených termínech (první již 13. 6.). Podrobnosti najdete na webu FZV.

STUDIUM V ZAHRANIČÍ

Zapište si zahraniční online kurzy o evropské politice, kultuře či klimatu 

Díky členství UP v síti Aurora máte možnost zapsat si na zimní semestr také online předměty z dalších evropských univerzit. Innsbrucká univerzita aktuálně nabízí čtveřici předmětů, zaměřených na evropskou politiku a budoucnost, kulturu, udržitelnost a klimatickou změnu. Deadline pro registraci je 12. července, podrobnosti najdete na webu Aurory.

Stipendium Olomouckého kraje na studium v zahraničí 

Máte trvalé bydliště v Olomouckém kraji a chtěli byste studovat v zahraničí? Využijte stipendium, které poskytuje Olomoucký kraj bakalářským a magisterským studentům vybraných studijních programů. Na co všechno jde stipendium použít a jaké náležitosti je potřeba splnit, najdete na webu kraje (to nejdůležitější je v prezentaci). Podávat žádosti můžete do 28. června.

DOBROVOLNICTVÍ

Festival Olomouc (o)žije hledá dobrovolníky! 

Chcete si vyzkoušet organizaci největšího hudebního festivalu v ulicích Olomouc (o)žije? Pak neváhejte a přihlaste se pořadatelskému týmu, který shání cca 10 dobrovolníků na výpomoc. Čeká vás pohled do zákulisí festivalu, ale taky zkušenost, která se vám jednou může hodit třeba při organizaci vlastní akce. Navíc občerstvení a drinky zdarma po celý den + festivalové tričko. Tak neváhejte a ozvěte se na lukas@olomouczije.cz. Univerzita Palackého je čestným partnerem festivalu.

NOVÉ NORMY

 
  • Harmonogram akademického roku 2024/2025 a harmonogram zápisu předmětů do IS STAG v akademickém roce 2024/2025 – novela č. 1
    Tato novela vnitřní normy UP, účinná od 17. června 2024, je určena zejména pro studenty UP, akademické pracovníky a další zaměstnance UP. Mění některé termíny v souvislosti s plánovanou rekonstrukcí na Pedagogické fakultě UP a zároveň opravuje některé překlepy či jiné chyby.

SOUTĚŽE

Vyhrajte s majálesem přípravný kurz na Cambridge English

Náš Olomoucký majáles UP vám přináší poslední letošní soutěž, tentokráte o dárkový poukaz Britského centra Knihovny UP na Přípravný kurz 2024/2025 na zkoušku Cambridge English v hodnotě 4000 Kč! Stačí nám do středy 19. června napsat na e-mail soutez@upol.cz správnou odpověď na soutěžní otázku a voucher může být váš. Otázka: Jaký hudební nástroj se objeví v letošní majálesové aftermovie v čase 1:18

Popularizujte své vědecké téma v soutěži FameLab

Chcete se stát hvězdou vědeckého nebe a zazářit na jedné z nejstarších mezinárodních vědeckých soutěží? Je vám víc než 21 let? Pak je FameLab právě pro vás! Během tříminutového stand-upu představíte publiku svůj výzkum či vědecké téma, kterému se věnujete. Připraveno pro vás bude také školení prezentačních dovedností a v neposlední řadě poznáte další podobně naladěné vědce a vědkyně z mnoha různých oborů, což se vždycky může hodit. Přihlásit se můžete do 7. července zasláním videa s ukázkou svého výstupu. Více najdete na webu.

Osedlejte sdílená kola nextbike s bonusem 

UP dlouhodobě podporuje udržitelnou dopravu a sdílenou mobilitu. I proto mohou její studenti a zaměstnanci využít výhodnější roční či měsíční předplatné a bonusový kredit za registraci u sdílených kol nextbike. Nyní se můžete navíc zapojit do červnové výzvy, osedlat kola, ušetřit CO2, ulevit veřejnému prostoru ve městě a navíc vyhrát víkend pro dva, lístky na Colours of Ostrava nebo hodinky Samsung Galaxy Watch.

VÍTE, ŽE...

 

Sledujte také weby a sociální sítě!