Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci,

polovina června, to je doba, kdy se červenají jahody a třešně a v olomouckém rozáriu i na univerzitních parkánových zahradách kvetou růže nejrůznějších barev a druhů. A podobně pestrý je proto i náš newsletter. V něm tentokrát zjistíte, jak bude na různých univerzitních místech otevřeno o prázdninách, seznámíme vás s novými ambasadory udržitelnosti a nabídneme možnost vzdělávání v zahraničí. Dozvíte se také o nové celouniverzitní soutěži.

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení (5. června) se hovořilo o nové pozici popularizátora či popularizátorky vědy na UP. Z 39 kandidátů na proslovitele letošní Fischerovské přednášky vybrala komise k oslovení Timothyho Snydera, Jiřího Grygara a Tomáše Sedláčka. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Nová soutěž o nejlepšího vyučujícího či vyučující na UP

Univerzita Palackého bude oceňovat nejlepší vyučující. Studenti a studentky mohou letos poprvé nominovat své oblíbené pedagogy a pedagožky do soutěže Teaching Awards UP. Podobná celouniverzitní soutěž s jednotnými kritérii zatím UP chyběla. Ceny vítězům dvou kategorií – seniorní a juniorní – budou předány slavnostně v příštím roce. Nejlepší vyučující z každé kategorie získá finanční odměnu 20 tisíc korun. Přečtěte si víc v článku Žurnálu online.

Bezpečnostní kamery na kolejích 17. listopadu

Pokrytí vybraných prostor bezpečnostními kamerami zavádí Správa kolejí a menz UP na koleji 17. listopadu. Jedná se o jedno z opatření, která zvýší bezpečnost ubytovaných a pomohou zabránit volnému pohybu cizích osob v budově kolejí. Instalace kamer proběhla v souladu s platnými požadavky na umístění a provoz kamerového sytému se záznamem, a to s maximálním ohledem na ubytované studující. Kamery budou zprovozněny 14. června. Více na webu SKM.

Seznamte se: Ambasadoři udržitelnosti na fakultách

Šířit principy udržitelnosti na jednotlivých fakultách UP pomáhá od letošního dubna osm ambasadorů udržitelného rozvoje. Jsou nejen spojkou mezi centrálním referátem udržitelného rozvoje UP (čili Udržitelnou univerzitou), ale také kontaktními osobami, na které se můžete obrátit ohledně čehokoliv, co se týká udržitelného rozvoje. Více o jejich práci i kontakty na ně najdete v aktuálním článku a na webu Udržitelné univerzity.

Přečtěte si nové vydání bulletinu Projektového servisu UP

Projektový servis UP pomáhá všem zájemcům z univerzity s podáváním grantů a vyhledáváním dotačních možností. Poskytuje projektovou podporu napříč mezinárodními, národními i interními grantovými schématy. Zároveň vydává elektronický měsíčník s informacemi o novinkách a výzvách k předkládání projektů. Přečtete si jej a najděte vhodné financování pro svůj projekt nebo se připojte do výzkumných a vzdělávacích programů. Aktuální (6.) číslo najdete na webu Projektového servisu UP.

FZV UP nabízí k prodeji kancelářský a školní nábytek

V souvislosti s blížící se rekonstrukcí budovy na tř. Svobody 8 nabízí Fakulta zdravotnických věd UP k prodeji množství různého školního a kancelářského nábytku. Odkoupit jej lze jak vnitrouniverzitně pro potřeby vašeho pracoviště, tak do soukromého vlastnictví. V nabídce je například 160 textilních židlí, 3 pohovky, různé skříně, 42 kancelářských křesel nebo 3 kuchyňské linky. Osobní prohlídky s odkupem budou probíhat hromadně v určených termínech (první již 13. 6.). Podrobnosti najdete v Bazaru UP (v sekci univerzitní majetek) a na webu FZV.

VZDĚLÁVÁNÍ

Poznejte kolegy ze zahraničí a zlepšete si komunikační dovednosti 

Innsbrucká univerzita (partner UP v síti Aurora) zve akademiky na týdenní mezioborové setkání. Během něj budete pracovat na projektech, díky nimž si vylepšíte komunikační a prezentační dovednosti a poznáte kolegy z ostatních univerzit Aurory, jimž budete moci představit svůj výzkum. Setkání je koncipováno formou BIP (Blended Intensive Programme), což znamená, že fyzickému setkání v Innsbrucku (20.–25. října) předchází krátký online meeting 25. září. Více na webu Aurory.

NOVÉ NORMY

 
  • Harmonogram akademického roku 2024/2025 a harmonogram zápisu předmětů do IS STAG v akademickém roce 2024/2025 – novela č. 1
    Tato novela vnitřní normy UP, účinná od 17. června 2024, je určena zejména pro studenty UP, akademické pracovníky a další zaměstnance UP. Mění některé termíny v souvislosti s plánovanou rekonstrukcí na Pedagogické fakultě UP a zároveň opravuje některé překlepy či jiné chyby.

SOUTĚŽE

Vyhrajte s majálesem přípravný kurz na Cambridge English

Náš Olomoucký majáles UP vám přináší poslední letošní soutěž, tentokráte o dárkový poukaz Britského centra Knihovny UP na Přípravný kurz 2024/2025 na zkoušku Cambridge English v hodnotě 4000 Kč! Stačí nám do středy 19. června napsat na e-mail soutez@upol.cz správnou odpověď na soutěžní otázku a voucher může být váš. Otázka: Jaký hudební nástroj se objeví v letošní majálesové aftermovie v čase 1:18

Nový benefit: Využijte program Alza Benefit a soutěžte

UP má pro své zaměstnance a zaměstnankyně nový benefit – můžete se zaregistrovat do programu Alza Benefit a čerpat řadu výhod. Od 3. června do 28. července pro vás máme navíc soutěž: všechny nákupy nad 2 000 Kč s DPH se každý týden zařazují do losování. Vylosovány budou 4 nákupy a zákazníci dostanou zpět hodnotu jejich objednávky (v podobě dárkového poukazu) až do případné max. výše 40 000 Kč/objednávku. Zákazník i nákup tedy musí proběhnout v rámci účtu zaregistrovaného do programu Alza Benefit. Podrobnosti a postup aktivace najdete na webu benefitů UP.

Popularizujte svůj výzkum v soutěži FameLab

Chcete se stát hvězdou vědeckého nebe a zazářit na jedné z nejstarších mezinárodních vědeckých soutěží? Pak je FameLab právě pro vás! Během tříminutového stand-upu představíte publiku svůj výzkum či vědecké téma, kterému se věnujete. Připraveno pro vás bude také školení prezentačních dovedností a v neposlední řadě poznáte další podobně naladěné vědce a vědkyně z mnoha různých oborů, což se vždycky může hodit. Přihlásit se můžete do 7. července zasláním videa s ukázkou svého výstupu. Více najdete na webu.

Osedlejte sdílená kola nextbike s bonusem a vyhrajte

UP dlouhodobě podporuje udržitelnou dopravu a sdílenou mobilitu. I proto mohou její studenti a zaměstnanci využít výhodnější roční či měsíční předplatné a bonusový kredit za registraci u sdílených kol nextbike. Nyní se můžete navíc zapojit do červnové výzvy, osedlat kola, ušetřit CO2, ulevit veřejnému prostoru ve městě a navíc vyhrát víkend pro dva, lístky na Colours of Ostrava nebo hodinky Samsung Galaxy Watch.

VÍTE, ŽE...

 

Sledujte také weby a sociální sítě!