Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci, 

už skoro týden tu máme léto a za dveřmi jsou prázdniny. Rádi se proto připojujeme k přání rektora Martina Procházky, které si můžete přečíst na Žurnále UP. I my vám přejeme, ať si letní měsíce a dlouhé dny co nejvíce užijete a načerpáte síly na další akademický rok. Univerzita ale ani v červenci a srpnu nespí – kromě běžného provozu se staví, rekonstruuje a opravuje, přerovnává, maluje a taky zalévá. Rušno je tam, kde probíhají promoce. Prostory UP ožívají i příměstskými tábory a letními školami, které do Olomouce přitáhnou zájemce z nejrůznějších koutů Česka i světa.

Proto pro vás budeme i nadále co dva týdny připravovat univerzitní newsletter s aktuálními informacemi, zajímavými tipy nebo příležitostmi na nový semestr a celý akademický rok.

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení (19. června) se hovořilo o aktuálním umístění UP v žebříčku Times Higher Education Impact Rankings 2024. Dále vzniká Komise pro udržitelný rozvoj Univerzity Palackého v Olomouci. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Výpadek systému LMS Moodle v pondělí 15. července

Po celý den v pondělí 15. července bude z důvodu infrastrukturní a systémové údržby v prostředí LMS Moodle tento systém vypadávat, a to i na delší čas, nebo bude zcela nedostupný. Neplánujte si na tento den v systému LMS Moodle raději žádnou agendu. V úterý 16. 7. již bude LMS Moodle plně funkční.

Připomínáme také každoroční servisní týden Centra výpočetní techniky UP, který letos připadá na termín 12.–16. srpna 2024. V daném období může docházet k výpadkům webu, Portálu UP a souvisejících aplikací, STAGu, e-mailu, jednotného přihlášení, úložišť nebo internetového připojení.

Historie, umění i dobré rady. Vyšel nový Žurnál UP 

Pokud nevíte, co obnáší záchrana historické knihovny kláštera Želiv a co s ní má společného Univerzita Palackého, začtěte se hned do úvodního tématu nového Žurnálu UP. Zjistíte, že terénní praxe našich studentů může být i docela velká dřina. Dále v něm najdete pár velmi užitečných rad a doporučení k příjemnému a inspirativnímu prožití nadcházejících týdnů. V tištěné verzi je zdarma k mání na obvyklých distribučních místech na fakultách, v UPointu a dalších univerzitních budovách. A pokud raději než z papíru čtete z obrazovky, tak si stáhněte verzi v PDF.

UP hledá popularizátora/popularizátorku vědy

UP hledá kreativní osobnost, která má vášeň pro vědu a výzkum a dokáže efektivně komunikovat výsledky vědecké práce směrem k širší veřejnosti. Náplň práce: Aktivní vytváření mediálního profilu Univerzity Palackého v oblasti vědy a výzkumu; tvorba mediálního obsahu v periodicích, v audiovizuálních médiích, na sociálních sítích; koordinace komunikace vědy a výzkumu ve spolupráci s projektovým servisem, PR pracovníky na fakultách, oddělením komunikace UP, badatelskými týmy i jednotlivými akademiky; kreativní práce v oblasti popularizace vědy a výzkumu. Další informace o pracovní pozici najdete na webu.

Benefity: OMEGA centrum sportu a zdraví

Olomoucká OMEGA má pro vás nové výhody. Jako zaměstnanci a zaměstnankyně univerzity po přeložení průkazu získáte slevu 10 % na členství platinum, gold a silver. Navíc můžete získat slevu 10 % z nečlenské ceny na následující produkty: roční program fitness; roční program skupinové lekce; roční program 2v1 (fitness + skupinové lekce); roční program Milon. Kompletní nabídku benefitů najdete na webu.

POZVÁNKY

UP se představí na Colours of Ostrava a Meltingpotu 

Už za tři týdny vypukne jeden z nejrozmanitějších festivalů v Česku a Univerzita Palackého u toho nebude chybět – po celé čtyři dny budeme mít v areálu svou vlastní info & relax zónu Poznej Olomouc – univerzitní město. Součástí festivalu je také Meltingpot – největší živé multioborové diskuzní fórum v Evropě. V sobotu 20. července se na Envision stage představí pětice vědců a vědkyň z UP, kteří budou mluvit o tématech, jako je životní styl českých teenagerů nebo evropská bezpečnost.

Letní škola statistických metod

Letní škola vám usnadní přípravu a zpracování experimentů, značně urychlí a zpřesní zpracování vašich experimentálních výsledků, a to včetně jejich interpretace a prezentování. Uskuteční se v srpnu, a to jak prezenčně, tak online. Více informací naleznete na webu.

NOVÉ NORMY

 
  • Poskytování osobních ochranných pracovních prostředků na UP

    Tato vnitřní norma UP, účinná od 26. června 2024, je určena zejména pro zaměstnance a studenty UP. Konkretizuje požadavek § 104 odst. 5 zákoníku práce a stanovuje pravidla pro poskytování osobních ochranných pracovních prostředků, mycích, čisticích a dezinfekčních prostředků zaměstnancům, studentům a jiným osobám na UP. Ve svých přílohách pak norma předkládá vzor potřebných formulářů a typově vymezuje, jaké osobní ochranné pracovní prostředky a další prostředky je zaměstnavatel povinen poskytovat, za jakých podmínek a v jakém rozsahu.

  • Statut Komise pro udržitelný rozvoj UP    

    Tato vnitřní norma UP, účinná od 1. července 2024, je určena pro všechny zaměstnance UP. Upravuje postavení, působnost a pravidla jednání (jednací řád) Komise pro udržitelnou UP jako poradního orgánu rektora; posláním KUR UP je dávat stanoviska a doporučení rektorovi UP v oblasti udržitelného rozvoje za účelem zajištění udržitelného rozvoje na UP.

SOUTĚŽE

Soutěžte s námi o vstupenku na Colours of Ostrava

Univerzita Palackého se bude i letos prezentovat na Colours of Ostrava a přidruženém mezinárodním diskuzním fóru Meltingpot, na němž v sobotu 20. července vystoupí pětice speakerů zastupujících naše barvy – Petra Gaul Aláčová z fakulty zdravotnických věd, Petr Baďura z cyrilometodějské teologické fakulty, Michael Kohajda z právnické fakulty, Ivana Fellnerová z přírodovědecké fakulty a ještě jeden mluvčí. Napište nám do pondělí 1. července na e-mail soutez@upol.cz jeho jméno a čtyřdenní vstupenka na Colours of Ostrava může být vaše!

VÍTE, ŽE...

 

Sledujte také weby a sociální sítě!