English version

Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci, 

máme radost, že univerzitní město žije – a to z velké části díky lidem spojeným s UP. Uplynulý týden a víkend přinesl do Olomouce spoustu akcí, mezi nimiž zářilo AFO. To letos přivítalo rekordní počet návštěvníků a na šest dní proměnilo Olomouc v centrum světové popularizace vědy.

A co se chystá dál? To jsme pro vás shrnuli do dnešního výjimečného úterního newsletteru. Přejeme příjemné čtení!

CO SE DĚJE NA UP

Servisní týden CVT proběhne v polovině srpna 

Každoroční servisní týden Centra výpočetní techniky UP letos připadá na termín 12.–16. srpna 2024. V daném období může docházet k výpadkům webu, Portálu UP a souvisejících aplikací, STAGu, e-mailu, jednotného přihlášení, úložišť nebo internetového připojení. Doporučujeme proto, abyste termín servisního týdne zohlednili při plánování letních měsíců. Podrobný harmonogram naleznete na začátku července v Portálu UP a Newsletteru UP.

Bazar UP už čeká na vaše inzeráty

Přebývají vám šanony, ale chybí skříň – nebo naopak? Rozhodli jste se při jarním úklidu vyřadit jednu sadu hrnců a řešíte, co s nimi? Právě pro tyto případy zřídila Udržitelná univerzita ve spolupráci s Centrem výpočetní techniky UP a Oddělením komunikace UP online Bazar UP. Pomozte nám ho nastartovat! Porozhlédněte se doma i v práci, přidejte pár inzerátů a mezitím okoukněte, co už se v bazaru nabízí. Více najdete v článku.

Objevte, co plyne ze spolupráce evropských univerzit

Členství v evropské univerzitní síti Aurora už přineslo UP hodně dobrého – nejen silnější pozici mezi evropskými vysokými školami, ale i spoustu výhod pro její studenty i zaměstnance. Výměnné pobyty, online kurzy, společné projekty, mapa výzkumných pracovišť, databáze školitelů nebo vznikající společný mezinárodní studijní program – to jsou jen některé z nich. Co dalšího se v Auroře děje? To najdete v novém newsletteru Aurory na UP. Představuje výsledky a dopad práce našich akademiků, vědců, studentů, managementu a nejvyššího vedení Aurory, nechybí tam ani další nabídky spolupráce a pozvánky na zajímavé akce týkající se výzkumu i vzdělávání. Mrkněte na newsletter Aurory na UP!

Last call: Využijte jedinečné možnosti pozvat na UP zajímavou osobnost 

Už od roku 1994 se zpravidla v listopadu koná přednáška k poctě prof. PhDr. Josefa Ludvíka Fischera, který byl prvním rektorem Univerzity Palackého po jejím obnovení v roce 1946. Návrh na osobnost, která jí letos prosloví, může podat každý studující a pracující na UP, součástí návrhu musí být jeho krátké odůvodnění. Mělo by jít o významnou českou či zahraniční osobnost z kterékoli vědní oblasti. Návrhy posílejte na e-mail prorektorkaVaV@upol.cz, a to nejpozději do 15. května 2024. O výběru následně rozhoduje na návrh příslušné univerzitní komise rektor UP. Inspirujte se v přehledu osob, které na UP fischerovskou přednášku proslovily v minulosti.

Omezení spojená s Olomouckým majálesem UP

Právě teď vrcholí přípravy Olomouckého majálesu UP, který proběhne 6.–8. května. Chtěli bychom vás poprosit o trpělivost a toleranci nezbytných technických a logistických opatření, která se s uspořádáním akce vždy pojí. V úterý nebude možné parkovat na Biskupském náměstí, v ulici Mariánská a na náměstí Republiky. Od 12 hodin bude uzavřena i Knihovna UP včetně noční studovny, od 13 hodin pak bude do prostor nádvoří Zbrojnice v obou vnitřních průchodech vybíráno vstupné (100 Kč). Toto omezení se nedotkne volného přístupu do kanceláří ve Zbrojnici či do Coffee Library. Podrobnosti najdete zde.

PRŮZKUMY

Pomozte vylepšit sladění pracovního a soukromého života na UP 

Jaké jsou nejčastější příčiny problémů se slaďováním osobního a pracovního života na UP? Oddělení řízení lidských zdrojů UP aktuálně hledá účastníky fokusních skupin, kteří to pomohou odhalit – rodiče na mateřské či rodičovské dovolené, rodiče pečující o děti do patnácti let nebo jakékoliv další osoby pracující na UP, které o někoho pečují. Pokud chcete sdílet své pocity, zkušenosti a potřeby a přispět tím ke změně, přečtěte si víc na Portálu UP a přihlaste se.

Interaktivní online experiment: objevte, co ovlivňuje vaše představy 

Výzkumníci z kognitivní laboratoře CO-LAB při KSA FF UP hledají dobrovolníky k účasti na online interaktivním experimentu, který zkoumá subjektivní představy účastníků skrze obrázky vygenerované AI. Stačí 10 minut vašeho času a internetové připojení na jakémkoli počítači, jedinou podmínkou je minimální věk 18 let. Na konci obdržíte personalizovaný graf s přehledem faktorů, které mají na vaše představy vliv. Zkuste to!

DOBROVOLNICTVÍ

Olomoucký 1/2maraton hledá dobrovolníky

Již počtrnácté se bude 15. června v Olomouci konat vyhlášený půlmaraton, a to v novém formátu jako Mattoni Olomouc Running Festival 2024. Nově se poběží i 5km běh, který dodá celodenní akci jedinečnou sportovní atmosféru. Organizace takto velké sportovní akce není možná bez každoroční pomoci nepostradatelných dobrovolníků. Je to ojedinělá příležitost, jak si vychutnat tuto akci z první řady a prožít pěkný den v prostředí sportovně naladěných lidí. Pokud máte zájem nebo chcete další podrobnosti, pište na tomas.holada.olma@gmail.com.

POZVÁNKY

Univerzitní majáles láká na tři dny veselí a krále Michala Horáka 

Tradiční studentský svátek se blíží, Olomoucký majáles Univerzity Palackého s podtitulem Bez hranic nabídne od 6. do 8. května nabitý program hned na několika místech Olomouce, především na Zbrojnici, náměstí Republiky, jezuitském konviktu a v areálu letního kina. V programu kromě koncertů, performancí, soutěží, besed, přehlídek studentských a neziskových organizací či workshopů připomene také 20. výročí vstupu Česka do Evropské unie.

Králem dvanáctého ročníku se stane písničkář, vítěz Českého slavíka a doktorand olomoucké univerzity Michal Horák, který převezme vládu nad majálesem a univerzitou v úterý 7. května v 17 hodin na hlavní scéně ve Zbrojnici, tak jej přijďte podpořit! Celý program, vyjma hlavního programu na nádvoří Zbrojnice, je zdarma. Na hlavní program si můžete zakoupit vstupenku za 100 Kč v UPointu nebo na místě. 

Sportovní den UP: Volno je ještě na koloběžkách či beachvolejbale 

Z pestré nabídky sportovních aktivit připravené Akademik sport centrem UP (ASC) na Sportovní den UP (7. května) zbývá ještě několik míst na kolektivní i individuální sporty. Už v devět ráno si můžete pod odborným dohledem protáhnout a posílit záda, přes poledne si vyzkoušet taekwondo nebo se na čerstvém vzduchu projet na koloběžkách. Pokud hledáte disciplínu spolu s kolegy, zajděte na beachvolejbal, nohejbal nebo zkuste netradiční hry, jako je lakros či kinball. Aktivity na Sportovní den UP připravily i další součásti univerzity, podrobný rozpis najdete na webu sportovního dne.

Zapojte se do Běhu pro Paměť národa

I letos poběžíme za všechny, kteří se nevzdali. Jako hrdý partner olomouckého Běhu pro Paměť národa vás zveme na jeho další ročník. V Olomouci se vydáme na trať v neděli 19. května a povede přes Smetanovy a Čechovy sady. Na výběr jsou měřené běhy s hromadným startem na 5 nebo 10 km a štafeta 4 × 2,5 km, neměřený běh na 1 km, do kterého se můžou zapojit třeba i rodiče s kočárky, i závod pro děti na 200 metrů. Nebude chybět doprovodný program pro celou rodinu, který připravuje naše univerzita. Registrace jsou spuštěny!

NOVÉ NORMY

  • Pravidla tvorby a užití sociálního fondu na UP – novela č. 3
    Tato novela vnitřní normy UP, účinná od 3. května 2024, je určena všem zaměstnancům UP s pracovním poměrem. Uvádí do souladu se zákonem snížení základního příspěvku z 2 % na 1 % a nutnost 50 % ze SF dávat na „penzijní a životní pojištění“; odstraňuje se podmínka minimálního úvazku 0,7 pro poskytování příspěvku na „penzijní a životní pojištění“ a zavádí se zohlednění výše úvazku při stanovení výše příspěvku.

    Úplně všechny normy UP včetně těch neúčinných, rozdělené po součástech UP, s možností filtrace a vyhledávání v nich naleznou studenti a zaměstnanci UP po přihlášení na files.upol.cz.

SOUTĚŽE

Soutěžte a osvěžte se s Olomouckým majálesem 

Chcete si užít majálesový program s osvěžujícími limonádami Bohemsca? Stačí se zapojit do naší aktuální soutěže, kde na vás čeká 6 dárkových tašek plných bio limonád a prémiových toniků z produkce olomoucké firmy Bohemsca, jejíž stánek najdete i na majálesu. Stačí nám do středy 8. května napsat na e-mail soutez@upol.cz odpověď na soutěžní otázku a limonády máte doma! Soutěžní otázka: Kdy a kde se uskuteční beseda s letošním králem Olomouckého majálesu UP?  

Staňte se Podnikatelem UP!

Zbývají poslední tři týdny na přihlášení vašeho podnikatelského nápadu do 15. ročníku soutěže Podnikavá hlava. Finalisté soutěže o nejlepší podnikatelský nápad se mohou těšit na workshop o aktuálních trendech v marketingu, zpětnou vazbu od odborné poroty a networking. Na vítěze čekají ceny v hodnotě až 230 000 Kč. Součástí soutěže je také speciální kategorie „Podnikatel UP“, do níž jsou zařazeni pouze studenti a zaměstnanci UP. Vítěz této kategorie si navíc odnese 5 000 Kč. Registrace do soutěže končí 20. května a informace o termínech, pravidlech a výhrách najdete na webu. Zajímá vás zkušenost soutěžících z minulého roku? Poslechněte si podcast studentského Rádia UP AIR s finalistou a majitelem dětské herny JáSám Jindrou Švihelem.

VÍTE, ŽE...

 

Sledujte také weby a sociální sítě!